פברואר הבודד, או איפה הרשומות של פברואר?

כדור הארץ

חודש פברואר היה שקט מהרגיל בבלוג – לא פרסמתי במהלכו אפילו רשומה אחת, לכן רציתי לספר לכם מאוד בקצרה חלק מהדברים שכן עשיתי החודש ושקשורים למדע פופולרי ולתקשורת המדע:

  1. ביום חמישי האחרון, ב-25 בפברואר, התקיים בבית אבא חושי שבחיפה הכנס הראשון של "מדע גדול, בקטנה". למי שלא יודע, "מדע גדול, בקטנה" עוסק במדע פופולרי והוא דף פייסבוק הגדול ביותר בישראל בנושא. אני מנהל אותו עם יומירן ניסן ועופר סדן ובסיועו של צוות נפלא ומגוון. נוסף לדף יש לנו גם ערוץ יוטיוב ופתחנו לאחרונה פרופיל בטוויטר.
    על אף מיקום הכנס הגיעו אליו מאות אנשים – מכל הגילאים והמגדרים – כדי לשמוע על מדע. בזכותם כנס זה היה כנס המדע הפופולרי הגדול בישראל. הכנס כלל הרצאות קצרות על חישוב קוונטי, על האבולוציה של התרבות, על קונספירציות בחלל ועל תורת המיתר; פאנל על "מדע בתקשורת" בהשתתפות יומירן ניסן, ד"ר ארז גרטי, פרופ' אילת ברעם-צברי, פרופ' אילת פישמן וגיא לרר והסתיים בהרצאה של ד"ר קרן לנדסמן הנפלאה שהתגייסה לעזור לנו לאחר שהרצאה אחרת התבטלה במפתיע. אתם תוכלו לראות את כול ההרצאות ברגע שנסיים להעלותן ליוטיוב. בינתיים תוכלו לקבל טעימה קטנטנה ממה שנאמר בפאנל, כאן:
  2. השקנו בתחילת החודש את פורטל החיסונים של עמותת מדעת שמאפשר ללמוד על חיסונים ממקור מהימן. האתר פשוט וברור (אני משוחד – בדקו אותו בעצמכם) ועוזר להגשים את היעד המרכזי של העמותה: הנגשת מידע רפואי מבוסס ראיות, אמין, בדוק וקל להבנה לציבור הרחב. שוטטו קצת בפורטל החיסונים, כדי להתרשם או למצוא מידע שמעניין אתכם, ושתפו אותו בבקשה עם החברים שלכם.
  3. פרסמתי בפייסבוק תגובה מהירה לניסיון ההפחדה של התוכנית "עושות חשבון" מפני ארסן באורז. בתוכנית הזהירו מפני ריכוזי ארסן באורז הגבוהים מהמותר על פי התקן האירופי, בייחוד באורז מלא, אך ניכר כי לא נערך תחקיר טוב לקראת התוכנית. כשמדברים על ארסן במזון מפרידים בין ארסן אי-ארוגני, הנחשב ללא בריא, לבין ארסן אורגני (ארסן הקשור לפחמן) שאינו נחשב לבעייתי. בתוכנית לא הפרידו בין סוגי הארסן, הציגו את התקן האירופי בצורה שגויה וראיינו מומחה אלטרנטיבי במקום מומחים שמבינים בנושא.
  4. כתבתי, יחד עם צרי בריקנר ואורן אוסטר ביקורת על מחקר רע במיוחד, שעל פי התקשורת הראה כי קרינה סלולרית פוגעת בפוריות הגבר. הבעיה היא שהמחקר לא הראה זאת כלל ולמעשה נעשה בצורה כזו שאי אפשר להסיק ממנו דבר.
  5. משרד הבריאות החליט החודש ליישם טיפול מונע טרום-חשיפה (PrEP) במטרה להקטין את הסיכוי להידבק ב-HIV באוכלוסיות בסיכון. בעקבות החלטה זו כתבתי שתי כתבות בנושא לאתר גוגיי: אחת על היתרונות, החסרונות וההשגות בנוגע לטיפול ועל מדוע הוא לא תחליף לקונדום ושנייה על מקרה נדיר של אדם שלקח PrEP בקביעות ונדבק בנגיף HIV שהיה עמיד מלכתחילה למרכיבים הפעילים שבגלולה טרובדה, הגלולה הנלקחת במסגרת הטיפול המונע.

תודה על כך שאתם קוראים את מה שאני כותב, ולא משנה באיזו פלטפורמה.

תגים: , ,

תגובה אחת ל-“פברואר הבודד, או איפה הרשומות של פברואר?”

  1. oferyo אומר:

    היה גם "תחקיר" מקושקש במיוחד על קרינה סלולרית בעושות חשבון. הביאו "מומחה" לתחום (לא ברור בכלל באיזה תחום) שפלט אוסף קלישאות לא מבוסס.

    אהבתי

%d בלוגרים אהבו את זה: