נמאס מכל הזבל הזה…

חיפושית הזבל ורב-הרגל

נעם לויתן ודינה וולודרסקי | גליליאו

חיפושית זבל מהמין Deltochilum valgum גוררת רב-רגל

חיפושית זבל מהמין Deltochilum valgum גוררת רב-רגל. צילום: Trond Larsen.

חיפושיות הזבל חיות בכל היבשות פרט לאנטארקטיקה. כפי ששמן מרמז, הן מפורסמות בכך שהן ניזונות מגללים – מזבל. הזבל ממנו הן ניזונות, בעיקר גללים של אוכלי עשב, עשיר בחיידקים ומספק להן את כל וחומרי המזון להם הן זקוקות. חלק מחיפושיות הזבל חופרות מתחת לזבל או מתחפרות וחיות בתוכו, אך הידועות ביותר מקרבן הן אותן חיפושיות, כדוגמת זִבלית פרעה (ה"חרפושית" של מצרים העתיקה), המכדררות את הזבל לכדורים גדולים ומגלגלות אותם בקו ישר, הרחק מהחיפושיות האחרות.

התחרות על המצרך המבוקש – הזבל – קשה, ויש מקומות בהם 80 מינים שונים של חיפושיות זבל מתחרים ונאבקים אלה באלה על נתח צואה עסיסי. כמה מינים של חיפושיות זבל הצליחו להתחמק מהתחרות – במהלך האבולוציה התפתחו אצלם הרגלי תזונה שאמנם קשורים לאכילת חומר נרקב, אך במקום גללים הם הפכו לאוכלי נבלות או פֵּרות ופטריות נרקבים. ואולם, סוג אחד של חיפושיות זבל עבר מהפך שלם בהרגלי התזונה, הוא ברח מהתחרות בכך שהפך מאוכל צואה לטורף. זהו שינוי נדיר בממלכת החי.

הזבלית הטורפת התגלתה כאשר טרונד לרסן (Larsen) מאוניברסיטת פרינסטון ועמיתיו יצאו לחקור את הרגלי האכילה של חיפושיות הזבל ביערות הגשם של פרו. החוקרים פיזרו מלכודות ביער ובהן סוגי פתיונות רבים – גללים, פגרים, פטריות פֵּרות ואפילו רב-רגְלִיִים. רבי הרגליים נבחרו מאחר שלרסן ראה כמה חיפושיות הניזונות משיירי רב-רגליים, וכן נצפו בעבר חיפושיות זבל הגוררות רב-רגליים חיים. לרסן ועמיתיו לכדו יותר מ-102,000 חיפושיות זבל, השייכות ל-132 מינים. אחד ממיני החיפושיות נלכד שוב ושוב אך ורק במלכודות שבהן היה הפיתיון רב-רגליים, כאשר החיפושיות העדיפו את החיים מביניהם. מין החיפושיות בעל החיבה לרב-רגליים קרוי Deltochilum valgum והוא ממשפחת הזבליתיים, משפחה הכולל עשרות אלפי מיני חיפושיות זבל.

במחקר, שפרסמו לרסן ועמיתיו במגזין Biology Letters של החברה המלכותית, מתוארת גם שיטת ההתקפה של הזבלית הטורפת. הם תיעדו, בעזרת מצלמה אינפרה אדומה, את החיפושית הקטנה (שאורכה 8 מ"מ) תוקפת והורגת רב-רגליים שהגיעו עד לאורך של 110 מ"מ, כמעט פי 14 מאורכה.

הרג רבי הרגליים מתאפשר הודות לשינויים קלים שהתרחשו במהלך האבולוציה במבנה ראשה ורגליה של הזבלית. רגליה האחוריות השתנו ובמקום לתפוס כדורי זבל הן מותאמות לתפיסת רב-רגליים ולגרירתם. לאחר שהחיפושית תופסת את רב הרגליים בחוזקה באמצעות רגליה, היא מכניסה את ראשה המשונן בין פרקי גופו של טרפה, עד לקריעת גופו לשניים. לאחר הקריעה הראשונית החיפושית ממשיכה בפירוק רב הרגליים ובאכילתו.

מַעבר החיפושית לטריפה נראה ללרסן כה מוצלח, עד שהוא ציפה שיימצאו עוד חיפושיות שעברו לצורת תזונה זו. ואכן, לאחר פרסום המאמר לרסן אמר בראיון ל-Science כי נתגלו מינים נוספים מהסוג Deltochilum הטורפים רב-רגליים. אולם, כפי שצוין ב-Science, רב-רגליים ניזונים מצמחים נרקבים ולכן בגופם יש כמות גדולה של צואה. כלומר, כאשר חיפושיות הזבל טורפות אותם כנראה שהן עדיין אוכלות כמות גדולה של… גללים.

המאמר המקורי:

Larsen, T. H., Lopera, A., Forsyth, A. & Génier, F. From coprophagy to predation: a dung beetle that kills millipedes. Biol. Lett. 5, 152-155 (2009). doi: 10.1098/rsbl.2008.0654

הכתבה המקורית מופיעה במגזין גליליאו גיליון 128, אפריל 2009 תחת הכותרת "חיפושית הזבל ורב-הרגל"

תגים: , , , , , ,

%d בלוגרים אהבו את זה: